Kmetija Adamič pr´Švarcvih

 Klet3

Kmetija Adamič pr´Švarcvih                                   Gsm.: +386 41 647 697 Jožef                                                         Gps pozicija:

Tomačevica 45a                                                                +386 41 330 366 Matjaž                                                         N 45 49.097

6223 Komen                                                          E-mail:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.                                                         E 13 46.195

                                                                                            Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

                     

 

KRAŠKI  TERAN

Sem potomec vinske trte, ki se je priselila v naše kraje – na Kras s širitvijo krščanstva. Moje poreklo je trta imenovana refošk, ki je cepljena na posebno podlago »montikola«, ima globoko korenino primerno za kljubovanje kraškim sušam. V različnih pogojih rodim različne vrste grozdja iz katerih se v Istri pridela vino »refošk« na Krasu pa »teran«. Da nosim to ime so me in me še danes plemenitijo specifike in trdoživost kraške pokrajine – zemlja, mediteranski vpliv, burja, suše. Do mene je tudi nepopustljiva vzgoja in red  »kraševca«  – kraškega človeka gospodarja.  Pod tem imenom so me pili v skandinavskih deželah kot zdravilo, na cesarskih dvorih Dunaja in rezidencah kot posebno vino. Bilo me je vedno premalo, saj si je moral kraški človek za preživetje v preteklosti pridelati vse doma. Tako sem bil pridelan in prodan predvsem za plačilo davščin. Mimo mene je šlo veliko vojska in režimov. Moje poreklo Kras je bilo vedno strateško pomembno nikoli pa bogato. Doma me niso pili. Na Krasu je bilo malo družin, ki so se preživljale samo s kmetijstvom.

Danes je moj dom na Kmetiji Adamič, pri Jožefu Adamič in njegovi družini, ki so mi omogočili poslanstvo imena »kraški teran«. Vem, da so prijazni in gostoljubni ljudje, kljub temu, pa sem moral od hiše.

Prepričajte se ali je bil odhod iz prijetne kleti z mojim slastnim okusom upravičen.

Postrežemo ga k pršutu, gurmanskim jedem, mesu na žaru, divjačini in pikantnim sirom.

 

Na zdravje!

 

Teranov liker

Je prava gurmanska poslastica narejena iz terana. V ustih nam pušča razigrano sadno aromo z nežnim sladkim vanilijevim ozadjem. Teran zagotavlja prisotnost kislin, dodan sladkor in sadje pa zaznamujeta poln sadno-sladek okus. Je značilne temno rdeče barve in primerne teksture.

Pridobivamo ga s kuhanjem domačega kraškega terana, ter z dodajanjem arom domačih limon in pomaranč. Zaradi osnovne sestavine – terana in dodatkov sladkorja ter zdravilnih sadežev, so ga že naši predniki uporabljali kot dodatek »za moč« pri zelo izčrpanih bolnikih.

Zelo je priljubljen pri vseh generacijah, zlasti pa nanj prisegajo dame. Postrežemo ga k sladicam svežega okusa, sladicam z gozdnimi sadeži, jagodami in slivami. 

 

 

"MOJA DUŠA JE ŽIDANE VOLJE KOT BILA BI PILA KRAŠKI TERAN"

                                                                                                                                                       Oton Župančič 

 

CestaKlet1Trta2Etiketa 2016

Trta1Obdelovanje vinogradaNarezekKruh iz domače krušne pečiKlobase v testu Klobase v testu 1

 

Stran je v izdelavi.